Show Menu
Cheatography

Ferri - Dante Aligeri Cheat Sheet by

Analiza te shkurtra per rrathet e ferrit.

Paraferri - Kenga 1-3

Te Denuarit
Burracaket (te ploges­htit) dhe engjejte neutrale
Denimi
Te vrapojne pa rreshtur pas flamurit, lakuriq e te thumbuar nga mizat dhe grenxat
Faji
-Te mefshte ndaj se mires dhe se keqes
-Kenaq­eshin pa bere asgje
-As me Zotin, por as kunder tij
Demoni
Koronti
Vau i Lumit Akeront
Grumbu­llohen shpirtrat e denuar qe te transp­ortohen ne bregun tjeter per atje ku perkasin. Kete lum e kalon vetem Koronti me varken e tij.

Rrethi i Pare - Kenga 4

Te Denuarit
Te pafajshmit ne Limb
Faji i Pafaj
Kane jetuar para Krisht­erimit dhe nuk adhurojne Zotin e vertet.
U mungon pagezimi - pjese e fese.
Denimi
Vuajtje negative dhe morale - s'kane te drejte bekimi, ndaj jane psheretima dhe kane dhimbje pa martire.
Ngjarj­e/I­nfo­rma­cione te vecanta
Virgjili i perket ketij rrethi
Zbritja e Krishtit - vargjet 46-63

Rrethi i Dyte - Kenga 5

Te Denuarit
Te fligeshtit (epsha­raket) pergji­thsisht
Denimi
Stuhi shengu­lluese (rrotu­llohen ne forme tornadoje) dhe erresire
-Stuhia simbolizon vrullin e rrembyer te pasioneve dhe deshiren qe i turbullon.
-Erresira simbolizon terrat­isjen e intelektit nga pas.
Faji
Mekatuan per kenaqesi te ulet trupore, dashuri.
Demoni
Minosi, i cili i gjykon dhe rrotul­lohet pas vetes aq here sa rrathi ku i gjykuari perket.
Ngjarj­e/I­nfo­rma­cione te vecanta
Biseda me Francesken nga Rimni dhe Paolo Malatesta
Ne kete rrathe gjenden dhe Kleopatra, Helena, Paridi, Akili etj.
 

Rrethi i Trete - Kenga 6

Te Denuarit
Grykesit
Denimi
Jane kthyer ne qeneri. Dergjen perdhe, rrahen nga bresheri, shiu i piset dhe lloha.
Faji
Kane pasur per zot barkun.
Demoni
Qerberi - i copeton te denuarit ndersa ata ulerijne si qen nga dhimbjet etj.
Ngjarj­e/I­nfo­rma­cione te vecanta
Presin per gjykimin e metejshem, por vuajtjet vetem shtohen. Biseda me Cako Fioren­tinin (vargjet 37-115)
Shqisa e preferuar kur ishin gjalle - e mallkuar:
Shijimi - Balte
Shikimi - Erresire
Te Nuhaturit - Ere e ndryre e llohes (baltes)
Degjimi - Lehjet e Qerberit
Te prekurit - Shiu dhe gervis­htjet e Qerberit

Rrethi i Katert - Kenga 7

Te Denuarit
Koprracet dhe plangp­ris­hesit (dorel­esh­uarit)
Denimi
Formojne 2 gjysme­-rrathe dhe shtyjne me gjoks shkemb­injte. Perplasen e shahen kur shkemb­ehen.
Faji
Shumica ishin pape, kardinaje e klerike qe tani s'dallohen me.
-Donin te benin emer me pasuri dhe shthurje.
Demoni
Pluti - hyjnia e pasurise
Ngjarj­e/I­nfo­rma­cione te vecanta
Cdo virtyt shoqerohet me 2 armik (vese) anash
Madhesia e shkemb­injeve perfaqeson shumat e medha te parave.
Fati
Inteli­gjence qiellore e rregulluar nga Zoti qe te qeverise te mirat qiellore. Akuzat dhe kunder­shtimet ndaj tij, nuk i bejne persht­ypje.
 

Rrethi i Peste - Kenga 7-9

Te Denuarit
Gjaken­xehtet apo te permby­surit
Denimi
Te zhytur ne ujerat me lluc te Stingjit sipas denimit. Nuk njihen nga balta.
Te zhyturit pjeserisht - rrihen dhe kafshojne njeri-­tjetrin me egersi.
Te zhyturit plotesisht - gurgul­lojne fjale e psheretima (vargjet 121-124)
-> Vazhdim i sjelljes tokesore
Demoni
Flegiasi (galeot) merr dhe transp­orton shpirtrat ne bregun tjeter.
Ngjarj­e/I­nfo­rma­cione te vecanta
Biseda me Filip Argjendin (vargjet 31-64)
Pershkrimi i Qytetit Dite (vargjet 65-82)
Dita e 2 - Zbresin ne keneten e Stingjit qe rrethon qytetin Dite.
Stingji - sipas zemerimit

Virgjili me danten kalojne ne bregun tjeter me ndihmen e Flegiasit, por priten me kembet e para. Me shume se 1000 demone i thone te kthehen, derisa zbresin dhe tri flockat e ferrit­/erinat - Megjera, Tesifora dhe Alektoja.
Virgjili nuk e con dot me tej, ndaj duhet te presin te derguarin nga qielli, i cili ka pushtet apo autoritet me te larte. Ky i fundit vjen ne vargjet 61-102.

Rrethi i Gjashte - Kenga 9-10

Te Denuarit
Visi i heretikeve - kreret e herezive dhe ndjekesit (futeshin ne nje varr)
Denimi
Varreze me varre te hapura dhe zjarr
Faji
Gjate jetes kane mohuar pavdeksine e shpirtit.
Ngjarj­e/I­nfo­rma­cione te vecanta
Biseda me Farinaten e Uberteve (vargjet 22-51)
Biseda me Kalval­kanti (vargjet 52-72)
 

Comments

No comments yet. Add yours below!

Add a Comment

Your Comment

Please enter your name.

  Please enter your email address

   Please enter your Comment.

     More Cheat Sheets by alesia29

     Llojet e Energjise - Klasa 10 Cheat Sheet