Show Menu
Cheatography

Actele Unirii. 1918 Cheat Sheet (DRAFT) by

Sfârșitul Primului Război Mondial a adus cu sine pârghiile necesare unirii provinciilor române. În această lucrare vom avea în vedere principiul autodeterminării, etapele procesului de autodeterminare în cazul lipirii provinciilor Basarabia, Bucovina, Transilvania de Regatul României, procesul de unificare politică și administrativă a provinciilor României și consacrarea internațională a unirii.

This is a draft cheat sheet. It is a work in progress and is not finished yet.

Principiul autode­ter­minării

Definire
Componente
Forma de manife­stare
Conform dreptului intern­ați­onal, principiul autode­ter­min­ării** popoarelor și națiunilor este un principiu al dreptului intern­ați­onal, care prevede dreptul popoarelor și națiunilor de a determ­ina/de a hotărî/de a-și trasa singure parcursul politic, economic, cultural, social, fără interv­enț­ia/­imi­xtiunea directă sau indirectă a vreunui stat ¹.
Principiul de autode­ter­minare uzitat atât de Bucovina, cât și de Basarabia avea la bază doi agenți sterili pro-unirea cu România:
interv­enție militară bazată pe argumentul istoric
Definiție preluată din Glosarul de la sfârșitul lucrării „Istoria contem­porană a României” (2013) de Marcela Sălăgean:
1. Elementul istoric;
(Bucovina făcuse parte din Moldova până în 1775, când a avut loc raptul istoric realizat prin cesiunea Bucovinei către Austria, de către Turcia și Rusia)
„principiu conform căruia o națiune sau un popor are dreptul să-și decidă propriul statut.”
2. Elementul demogr­afic.
g
¹https­://­ro.w­ik­ipe­dia.or­g/w­iki­/Au­tod­ete­rminare (07.03.2023).

Etapele procesului de autode­ter­minare

Explicarea concep­tului prin corelarea la tema lecției
Transi­lvania, Bucovina, Basarbia s-au folosit de principiul autode­ter­minării prin decizia lor de a se uni cu România ².
²Sorin Alexan­drescu, Paradoxul român, București, 1998, p. 51.